News & Press // CreArt News

NATJEČAJ za članove HDLU-a ZA SUDJELOVANJE NA EUROPSKOJ IZLOŽBI „SIX MEMOS“

Blog Single

NATJEČAJ

za članove HDLU-a

ZA SUDJELOVANJE NA EUROPSKOJ IZLOŽBI „SIX MEMOS“
u sklopu EU projekta CreArt 2.0.

Kustosica: Branka Benčić

Lokacije: Valladolid (Španjolska), Liverpool (UK), Lublin (Poljska)

Jedna od vodećih aktivnosti CreArt projekta je putujuća Europska izložba umjetnika iz svih 12 gradova partnera. Svake godine velika skupna izložba održi se u tri grada. Tijekom trajanja projekta, bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove.

Kustosica sljedeće CreArt europske izložbe koja će se održavati 2018. godine bit će Branka Benčić, a njezin kustoski koncept referira se na temu “SIX MEMOS” temeljene na zbirci eseja talijanskog književnika Itala Calvina Six Memos for the next Millenium.

 

O KUSTOSKOJ KONCEPCIJI:

Lakoća, brzina, točnost, vidljivost, mnogostrukost i dosljednost (Lightness, Quickness, Exactitude, Visibility, Multiplicity and Consistency) predstavljaju šest koncepata koja je talijanski novelist Italo Calvino pretpostavio kao referentna mjesta u književnosti, a koja možemo sagledati u širem kontekstu kroz pozicije u umjetnosti, društvu i kulturi. Polazeći od literature, povijesti i teorije književnosti, kroz pet odn. šest elastičnih koncepata Calvino uspostavlja niz vrijednosti, trajnih, univerzalnih, civilizacijskih, kao legitimitet za generacije prošle i buduće, kao nasljeđe koje nosimo sa sobom.

Cjelovitu koncepciju izložbe možete pročitati OVDJE.

Knjiga Itala Calvina “Američka Predavanja” (srpski prijevod) dostupna je OVDJE.

 

IZLOŽBA “SIX MEMOS” ODRŽAT ĆE SE 2018. GODINE U SLJEDEĆIM GRADOVIMA I OKVIRNIM TERMINIMA:

– Valladolid (Španjolska): svibanj-lipanj

– Liverpool (UK): srpanj-kolovoz

– Lublin(Poljska): rujan-listopad

 

OSIGURANI TROŠKOVI:

  • odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 500 eura bruto. Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu,
  • odabrani umjetnici imaju mogućnost sudjelovati na jednom otvorenju izložbe (osim umjetnika koji moraju sami postavljati svoje radove), što uključuje trošak puta, hrane i smještaja,
  • HDLU će umjetniku pokriti i troškove putnog osiguranja ako umjetnik ne posjeduje Europsku karticu zdravstvenog osiguranja,
  • brigu oko preuzimanja, prijevoza, osiguranja i pakiranja odabranih radova te produkcije kataloga u potpunosti preuzima organizator izložbe,
  • eventualne dodatne troškove povezane s boravkom u inozemstvu snosi umjetnik.

 

NAČIN PRIJAVE:

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Jelenom Bračun (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).

Traženi materijali šalju se isključivo digitalnim putem na sljedeću e-mail adresu: vida.hdlu@gmail.com.

S naznakom: CreArt EUROPSKA IZLOŽBA 2018.

 

Prijava treba sadržavati:

Ispunjeni, potpisani i skeniran prijavni obrazac koji možete preuzeti na ovdje – PRIJAVNI OBRAZAC, a koji sadrži sljedeće:

  • životopis s umjetničkim referencama i popisom izlaganja na hrvatskom jeziku,
  • link na web stranicu ili blog umjetnika (ako je primjenjivo),
  • kratak opis radova na hrvatskom jeziku, s referencom na kustosku koncepciju,
  • naziv, godina produkcije, dimenzija i tehnika radova u prilogu (naziv fotografije povezati s nazivom rada)
  • izjavu o prihvaćanju uvjeta natječaja.

 

U prilogu poslati do pet fotografija referentnih radova u odnosu na kustoski koncept (rezolucija 2400 x 1600 piksela u JPG ili TIF formatu),

 

Rok prijave je 27.11.2017. (23.59 h)

Nepotpune prijave ili prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

 

ODABIR UMJETNIKA:

Temeljem zaprimljenih prijava HDLU čini predselekciju od 10 umjetnika do 4.12.2017. Selektori radova su Tomislav Buntak, Josip Zanki i Kristian Kožul kao predstavnici HDLU-a.

Kustosica Branka Benčić zatim od predloženih 10 umjetnika iz svakog grada, odabire iz svakog grada najmanje jednog umjetnika te slaže konačnu listu odabranih umjetnika, a zajedno s umjetnicima dogovara se oko odabira radova.

 

KONAČNA ODREDBA:

Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

 

PITANJA:

Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meićvida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

 

O KUSTOSICI:

Branka Benčić je neovisna kustosica i povjesničarka umjetnosti sa sjedištem u Hrvatskoj. Tijekom proteklog desetljeća kurirala je brojne skupne izložbe, samostalne umjetničke projekte i izložbe te filmske projekcije u Hrvatskoj i inozemstvu, predavala i objavljivala u području suvremene umjetnosti u izložbenim katalozima, časopisima i knjigama. Njezina temeljna istraživanja i kustoski interesi usmjereni su na suvremenu umjetnost, film i video. Kustosica je izložbe “Horizont očekivanja” – Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji (2017.), a osim kustoskih projekata kao nezavisna kustosica trenutno je uključena u nekoliko projekata i inicijativa: umjetnička direktorica Apoteke – prostora za suvremenu umjetnost; utemeljiteljica i kustosica Cinemaniac programa u okviru Filmskog festivala Pula te kustosica programa Kino umjetnik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

O CreArt PROJEKTU:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo prije 5 godina s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

Share this article:

Return to CreArt News